Een blik op kaarten

Interactieve kaartapplicaties, kaarten bij informatie-overdracht zijn effectief en relevant. DPI heeft er talloze gemaakt. Historische en actuele.

Een kaart leent zich uitstekend voor het inzichtelijk maken van verbanden tussen gegevens. Een kaart biedt namelijk overzicht en laat relaties zien. In het verre verleden zijn kaarten gebruikt om betekenis te geven aan gebeurtenissen of natuurlijke fenomenen, zoals seizoenen, sterren of het landschap. Tegenwoordig zijn kaarten toegankelijker als nooit te voren. DPI is een autoriteit in het ontwikkelen van interactieve kaarten en kaartapplicaties. Complexe informatie wordt door logische selectiecriteria simpel en helder gepresenteerd.

De beschikbaarheid van accurate geografische informatie maakt het in elkaar zetten van een kaart tegenwoordig een stuk gemakkelijker. Met een paar muiskliks maak je een kaartje van alle apotheken in de buurt of van leuke bestemmingen op je vakantieadres. Ook de communicatie over een nieuw aan te leggen tunnel in een stedelijk gebied gaat met een kaart heel erg goed. DPI maakte bijvoorbeeld online kaarten van de Rotterdamsebaan en Boulevard Scheveningen in Den Haag.

Kaarten hebben niet aan betekenis ingeboet. Het vervaardigen en het gebruik van kaarten is wel duidelijk anders dan voorheen. Een kaart is tegenwoordig een samenstelling van bronnen, centraal beheerd of door middel van crowdsourcing tot stand gekomen, wordt realtime bijgehouden en wordt bekeken op verschillende devices. Naast het cartografische werk, is het nodig om de benodigde infrastructuur voor hedendaags kaartgebruik te beheersen. DPI beschikt over deze know-how. Dit alles staat in dienst van een kaart die een duidelijke boodschap overbrengt.