Boulevard Scheveningen

Van lichtberekening tot gebiedscommunicatie. Alles over de aanleg van de Boulevard van Scheveningen.

Een project als Boulevard Scheveningen toont prominent de veelzijdigheid van DPI en de kracht van 3D. Onze digitale maquette van het ontwerp van de Spaanse architect De Solà-Morales vormde de basis voor gebiedscommunicatie én een simulatiemode. Hiermee konden de ingenieurs hun veronderstellingen en beslissingen van en over dit grote en complexe openbare werk nauwkeurig toetsen en bijstellen.

 

De plannen en uitvoering van de golvende boulevard, die de historische kustlijn van Scheveningen volgt en Scheveningen-Bad, -Dorp en -Haven met elkaar verbindt, werden door DPI verbeeld en gedurende 3,5 jaar minutieus vastgelegd.

Door de kwetsbaarheid van de harde zeewering, de schaal van dit project en de markante dubbel gekromde vormen werden zeer hoge eisen gesteld aan de nauwkeurigheid van de digitale maquette. De voortgang van het bouwproces kon binnen het 3D model door alle betrokken partijen worden gevolgd.

De digitale maquette bood, voor de presentatie en de beoordeling van ontwerpvarianten binnen de al bestaande én de nieuwe omgeving, oneindig veel mogelijkheden voor analyse en simulatie. Verificatie van data was mogelijk door koppeling aan bestaande geo-informatiesystemen. DPI ondersteunde daarmee ingenieurs bij de controle van oppervlaktes en inhoud van bouwdelen en zorgde dat deze pasten binnen de bestaande omgeving.

boulevard-schev

Kwalitatieve en kwantitatieve lichtstudies, uitgevoerd met hiervoor gecertificeerde software, hielpen bij het vinden van een optimale balans bij de plaatsing van de verschillende soorten lichtmasten. Wervende animaties en heldere infographics werden ingezet om het grote publiek en omwonenden te informeren over alle ontwikkelingen.

MRI-scan_2009-02-10_114004

GDH007-illuminance-test_01

GDH007-illuminance-test_02

In 2010 produceerde DPI een animatiefilm waarin de sprookjesbeelden van Museum aan Zee op zoek gingen naar hun nieuwe onderkomen. Deze video, boordevol met character animation, werd online vele tienduizenden keren bekeken en bekroond met De Zilveren Ooievaar 2010 in de categorie ‘beste animatie’. Daarbij werd de drone van DPI vaak ingezet voor luchtfotografie en het maken van een 3D scan van het omliggende gebied.

De nieuwe Boulevard is een aanwinst voor Den Haag. Veel horecaondernemers wensen nu een nieuw ontwerp van hun paviljoen, zodat dit aansluit bij de internationale allure van deze Haagse publiekstrekker. Van de digitale maquette wordt hierbij nog steeds dankbaar gebruik gemaakt.

Boulevard Scheveningen vormt een belangrijk onderdeel van het 3D model van de gehele Nederlandse kust in het kader van bouwen met de natuur. Hier wordt integraal gekeken naar de kustzone inclusief functies, nieuw en oud land en de zee. Er bestaan plannen om hier een documentaire over te maken.